2017-2018

A Navigátor Egyesület környezetvédelem és sport területén végez folyamatos tevékenységet. Évente több alkalommal szervez geocaching túrákat, versenyeket, valamint illegális hulladéklerakók felszámolását és monitoringozását végzi. 2018. január 27-én negyedik alkalommal került megrendezésre a 24 órás jótékonysági Úszógála Dóczy Éva emlékére a Koraszülöttmentő és Gyermek-intenzív Alapítvány rendezésében a városi fedett uszodában, ahol 10 csapat  vett részt. Az esemény egy barátságos tömegsport rendezvény, célja az egészséges életmód,  az úszó sport népszerűsítése mellett a csapatszellem javítása. Az úszógálán versenybíróként vettek részt egyesületünk tagjai, ezzel segítve a rendezvény sikeres lebonyolítását.

A városi fedett uszodában szombaton délben elrajtolt a IV: Dóczy Éva 24 órás Úszógála. A viadalon idén is 10 csapat vesz részt, aki pedig az ünnepélyes zárásra kíváncsi, vasárnap déli 12 óra előtt legyen ott a parton.

A megnyitón a viadal ötletgazdája és motorja, Pataki János köszöntötte a felsorakozott résztvevőket, majd Tolvaj Márta alpolgármester következett, aki azzal járult hozzá a jó hangulathoz, hogy elmondta: a rekonstrukció végén, 2020 novemberében indul majd a létesítményben a próbaüzem, és a 2021-es, tehát hetedik Dóczy Éva úszógála lehet majd az első 24 órás rendezvény, amit az új uszodában bonyolítanak le.

Addig is a résztvevők előtt vannak rövid távú kihívások. Hogy mást ne mondjunk, a versenyrekord (143,7 kilométer) az első úszógála óta érvényben van, és az akkori győztes, a dunaújvárosi Swimpackt állította fel. Ez a gárda azóta nem indult Egerszegen, ám a mezőny bővelkedik ismerősökben: ott vannak a medencében (a teljesség igénye nélkül) az elmúlt két évben egyaránt ezüstérmes veszprémi Laman Team tagjai, de például a pécsi Mint a hal is volt már dobogón a Dóczy gálán. Nem beszélve a rendezők Törekvő Vízipókok elnevezésű együtteséről, amely az eddigi évek alapján a legmagasabb átlagéletkorú csapat különdíj „örökös” birtokosának tekinthető.

Az uszodában a sportteljesítmény mellett délután négy órától kulturális programok is lesznek (fellép többek közt a Kis Hétrét, a Speed Kötélugró Kulb, az Albatrosz táncosai és a Nasreen Hastánc Stúdió), a program tehát nézőként sem érdektelen.

  

A Koraszülöttmentő és Gyermek-intenzív Alapítvány idén másodszor szervez jótékonysági futást 2018. május 6-án, ahol egyesületi tagjaink segítik a  verseny lebonyolítását, frissítő illetve tájékoztató pontokon nyújtanak segítséget a résztvevőknek, terepjáróink pedig a futók biztonságát felügyelik, szükség esetén szállítják őket a terepjárókkal megközelíthetetlen terepen. Szeretnénk elősegíteni, hogy több odafigyelést és segítséget kaphassanak ezek a gyermekek.

  

Egyesületünk tagsága civil önkéntesekből áll, foglalkoztatásban nem áll senki. Rendszeresen önkéntesek segítik programjaink, céljaink megvalósítását. Fontos a tagságon kívül az önkéntesek munkájának megszervezéséhez és az érdeklődésük fenntartásához közös programok szervezése, lebonyolítása, a csapat közösségének szervezése. Jelen pályázat nagymértékben javította működési lehetőségeinket, lehetővé tette szervezeti céljaink megvalósítását. A különböző sportesemények, környezetvédelmi akciók lebonyolításában egyesületünk 10 fős állandó tagsága, valamint önkéntes segítők vesznek részt.

NEA  Működési 1291 pályázat

 

A pályázati támogatás nagy előrelépést jelent szervezetünk életében, hiszen évek óta próbálkozunk mindenféle pályázati forrást elérni, de ezidáig még nem sikerült elérnünk egyiket sem. Jelen támogatás segítségével a tagság és az önkéntesek (összesen 20 fő) részére csapat-összetartó szervezetfejlesztési tréninget szerveztünk, amelynek során elméleti környezetvédelmi képzést, pályázati forrásszerzési lehetőségekről szóló képzést, az önkéntes tevékenység jogi kereteiről szóló képzést szerveztünk, majd ezt követően csapat-összetartó szituációs gyakorlatokban vettünk részt két napon keresztül. A projekt megvalósítás időtartama alatt öt hónapra irodát bérelhettünk, mely nagymértékben megkönnyítette feladataink, programjaink megvalósítását. A civil támogatási forrásból beszerzésre kerültek tárgyi eszközök, úgy mint PC, szoftver, munka-és védőruha, amelyek a környezetvédelmi és sport akcióink lebonyolításához elengedhetetlenül szükségesek. A pályázatból ezen kívül finanszíroztuk egyesületünk működési kiadásait, így a könyvelés díját, útiköltségeinket.

   

Csapatépítő szituációs gyakorlatokat terepjárók segítségével szerveztük. Rendkívül izgalmas volt, hiszen nem mindig ülhetünk igazi terepjáróba, igazi, vadregényes terepen. „Ahol az út véget ér, ott kezdődik a kaland…″-így kezdődött. A világ legjobb terepjáróinak tartott G Mercedesek vittek egyre magasabb dombokon, hatalmas dagonyákon keresztül. A speciálisan felkészített terepjárók vezetését is kipróbálhattuk a képzett, rutinos sofőrök mellett. Terepjárós geocaching is volt, ahol a csapatok terepjárókkal indultak a pontok felderítésére, és a fondorlatos szervezők nem éppen könnyen megközelíthető helyre tették a pontokat. Éppen ezért komoly csapatmunka szükséges az eredmény eléréséhez. Nem csak a GPS pontokat kellett megtalálni a csapatnak, hanem adott ügyességi feladatot kellett végrehajtani a megtalált ponton. Később illegális hulladéklerakókat kellett felderíteni GPS segítségével. Ez társadalmi felelősségvállalás programként szerepelt.

  

—————————————————————————————————————————————————

NEA 1746 külhoni pályázatunk

„Civilek és önkormányzatok együttműködési lehetőségei” c. szakmai konferenciát rendezett  Kolozsváron, a Városházán, 2017. december 11- én a két főszervező – a Navigátor Közhasznú Egyesület (Zalaegerszeg, Magyarország) és az Argumentum Ad Populum Egyesület (Cluj Napoca, Románia).  A két civil szervezet összefogásában megrendezett konferencia célja a magyar és az erdélyi civil szervezetek és önkormányzatok együttműködési lehetőségeinek kiaknázása és pénzügyi forrásszerzésének elősegítése. A program célja és eredményei a pályázatban tervezettekhez képest teljes mértékben megvalósult. A rendezvényen 120 fő vett részt. A résztvevő szervezetek fontos jövőbeni nemzetközi partneri kapcsolatokat alakítottak ki.

 

Az előadás önkormányzati paneljében olyan önkormányzati képviselők, polgármesterek, alpolgármesterek vettek részt, akik érintettek a témában. Előadásokat hallhattak az önkormányzati és civil szervezetek finanszírozási módjairól, a lehetséges partnerségek és együttműködések formáiról, pályázati lehetőségekről jó példák bemutatásán keresztül.

A civil szervezeti panel szekcióban a résztvevők információkat hallhattak a civil szervezetek és az önkormányzatok együttműködésének előnyeiről és jogi keretekről. Ezt követően a délután folyamán előzetes bejelentkezés alapján személyre szabott civil jogi tanácsadáson vettek részt.

A rendezvényen 120 résztvevő hallgatta meg a hasznos szakmai előadásokat, majd vett részt az előtérben megszervezett állófogadáson. A konferencia során kiépített személyes kapcsolatok gyümölcsöző jövőbeni közös fejlesztéseket eredményezhetnek.

Projektünk társadalmi hatása: tevékenységünkkel támogatjuk a Kárpát-medencében működő, de egymást nem ismerő civil szervezetek közötti kapcsolatfelvételt és együttműködést, egy olyan kulturális és információs hálózatot alakítása, mely a magyarság egységének és hagyományainak megtartását erősíti.

  

A program beharangozójaként PR cikk és együttműködési logo készült, elősegítve a rendezvény sikerességét. Határon túli együttműködő partnerünk segítette a Meghívó terjesztésével a résztvevők szervezését. A Navigátor Közhasznú Egyesület tagsága kiutazott és részt vett a szakmai konferencián. A rendezvényen 120 résztvevő hallgatta meg a hasznos szakmai előadásokat. Projektünk célja, hogy határon túli partnerkapcsolatainkat szorosabbra fűzzük, és egységes együttműködési hálózattá fejlesszük. A hálózat kialakításának célja, hogy információval lássa el, segítse a hálózat tagjait, és lehetővé tegye annak önálló működését és továbbfejlődését.

 

Egyesületünk tagjaként kiutazhattam a civilek és önkormányzatok együttműködését segítő nemzetközi konferenciára, Kolozsvárra, Erdélybe 2017. decemberében. A szakmai napon civil szervezeteknek szóló forrásszerzési, pályázati lehetőségekről hallgattunk meg előadásokat, majd panelekben tudtunk beszélgetni, ki mivel foglalkozik, és mit szeretne elérni. Számomra nagyon érdekes volt egy helyi , kolozsvári szervezet tevékenysége, akik hasonló geocaching sport eseményeket szerveztek, mint a mi egyesületünk. Velük beszélgetve sok jó ötlethez jutottam és egyeztettünk jövőbeni közös programokat is.